CIHANGIR-ÇUKURCUMA

 



Çukurcuma, İstanbul’un en eski semtlerinden birisi. Beyoğlu ilçesine bağlı olup tarihi 5 asır öncesine dayanıyor. Taksim Sıraselviler caddesinin bitiminden sağa doğru aşağı inen sokağı takip ederek Çukurcuma‘ya ulaşabilirsiniz.
Taksim, Beyoğlu ve Galatasaray daha yüksekte kalan semtler olduğu için zamanla bu semtin adı Çukurcuma olarak hafızalarda yer almıştır.Tarihi hamamları, vitrinlerinde birkaç nesil geriye gidebileceğiniz antika dükkânları, sanat galerileri ve eski apartmanları ile daima yeni bir şeyler sunuyor. Karşınıza aniden hiç aramadığınız bir şey çıkıveriyor. Bir antikanın yüzeyine vurularak yontulmuş bir tarih, kenarı kıvrılmış eski bir dergi, arkasına iyi dilekler sıralanmış bir fotoğraf… 
Çukurcuma’da yeme içme mekânları olarak ilk göze çarpan tarihi Asri Turşucusu. 1913 yılından beri hizmet veriyor. Adile Naşit ve Münir Özkul’un Neşeli Günler filmindeki mekân. Buraya uğrayıp turşularından denemenizi tavsiye ediyoruz.
Asri Turşucudan çıktıktan sonra solununa dönüp yola devam ettiğinizde ilk gördüğünüz ara Adile Naşit Sokağı ve Adile Naşit Çıkmazı olarak anılıyor. Orijinal hali ile kalmış nadir sokaklardan biri. Beyoğlu Belediyesi adını yaşatmak için Adile Naşit adını vermişler.
Adile Naşit sokak yine görmeniz gereken yerlerden, oradan Çukurcuma’nın sokaklarına dalıyoruz. İçi oldukça şık dekore edilmiş olan ve The House Hotel’e ev sahipliği yapan Zenovitch Apartmanı görülmeye değer yapılardan biri. Faik Paşa Caddesi üzerindeki meşhur antikacılara ve tasarım atölyelerine bakmayı unutmayın. 
Çukurcuma’nın Ağa hamam sokakta yoğunlaşan antika dükkanlarında; dekorasyondan kitaba; mücevherden, aksesuara; buzdolabından, heykele; aradığınız ve aramadığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Çukurcuma Sokakları

Dalgıç Çıkmazı’na doğru indiğinizde ise gezip görmeniz tavsiye edilen iki müze bulunuyor. Orhan Kemal Müzesi ve Masumiyet Müzesi. Çukurcuma’da yeme içme mekanları olarak ilk göze çarpan yer tarihi Asri Turşucusu. 1913 yılından beri hizmet veriyor. Adile Naşit ve Münir Özkul’n Neşeli Günler filmindeki mekan.
 
Adile Naşit çıkmazı

Altıpatlar sokakta bulunan ünlü mezeci ve mezecinin karşısındaki Derviş Baba Deliler, Abdallar, Meczuplar ve Aşıklar Kahvehanesi‘ne de uğrayabilirsiniz.
Çukurcuma’nın ünü sadece Türkiye sınırlarında değildir. The Guardian`ın seyahat ekinde Çukurcuma ile ilgili bir makale yayınlanması, yakın geçmişte semtin adının tekrar duyurmasını sağlamıştır. Çukurcuma Camii, Çukurcuma Hamamı… Birçok Türk filminde yer alan Cihangir Konağı… Zevki Kadın Sibyan Mektebi, Zevki Kadın Çeşmesi…Karabaş Tekkesi, Kadiri Hane Tekkesi gibi bir çok tarihi yapıyı da gezip görebilirsiniz. Cihangir’e gidip de tüm ara sokakların-da dolaşarak Çukurcuma’ya inmeden olmaz! Buradaki Antikacılar Çarşısı’nı ziyaret etmek semtin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.


 


Cihangir'in en güzel yerlerinden biri de Cihangir merdivenleridir. Burada doyumsuz Boğaz ve Tarihi Yarımada Manzarası karşısında bir şeyler yemek-içmek, arkadaşlarla veya sevgiliyle sohbete doyum olmaz. Eğlencelerin tadı tarif edilemez!
Kafeleri, tarihi binaları, müthiş boğaz manzarasıyla inanılmaz bir atmosferi bulunan, İstanbul'un en popüler, en güzel semtlerinden biri olan Cihangir,İstanbul`a yerleşen yabancıların, birçok sanatçı, gazeteci gibi tanınmış simaların ikamet etmesiyle ilgi odağı olmuştur.
Semte adını veren Cihangir Camii 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yaptırılmış. Şehzade Cihangir için inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemden bugüne kadar pek çok yangın görmüş, her seferinde onarılmıştır. Müthiş manzaraya sahip olan bu cami ,Cihangir’de görmeniz gereken özel yapılardan biridir.



Cihangir, Taksim`e yakın olmasından dolayı merkezi konumdadır. Bir sokağında cıvıl cıvıl anlar yaşarken, bir yan sokağında sessizlik, sakinlik içinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Bir sahil kasabasındaymış gibi ara sokaklarından denizi görebilirsiniz. Cihangir;Anadolu yakasında Kuzguncuk’tan Selimiye’ye dek uzanan kıyı ve yamaçları, Kız Kulesi’ni… Rumeli yakasında Boğaziçi’nin girişini... Tarihi Yarımada’nın iç kısımlarını ve onun üzerindeki Topkapı Sarayı’nı… Açık havalarda adaları bile görmeyi mümkün kılan panoramasıyla, İstanbul’un ‘en güzel manzaralı’ semtlerinden birisidir .Bu muhteşem manzarayı şimdiye kadar görmeyip, bu havayı solumadıysanız sizin için büyük bir kayıp! 



İstanbul’un kedileriyle simgeleşen, mahalle sıcaklığını korumayı başarabilen, özgün kafeleri ile ince bir zevke sahip semtidir Cihangir. Şehrin kalbindeki sokaklarında yer alan tarihi binaları, boğaz manzarası, butik mekanlarıyla kendinizi çok özel hissedeceğiniz bir semt. Gezmek ve görmek lazım.
Cihangir'de görmenizi tavsiye ettiğim  yedi sokak;
  • Faik Paşa Caddesi
  • Adile Naşit Sokak
  • Sadri alışık Sokak
  • Baş Ağa Çeşmesi Sokak
  • Turnacıbaşı Caddesi
  • Gazeteci Erol Dernek Sokak



Gezi rotası tavsiyemiz

Taksim Meydanı ve Su Maksemi, Cumhuriyet anıtı, Sıraselviler Caddesi, Fransız Sainte Pulchérie Lisesi, Merkez Rum Lisesi, Cihangir Cami, Cihangir Ahşap Evleri, Firuzağa Cami, Orhan Kemal Müzesi, Faik Paşa Caddesi, Fransız Sokağı, Gül Baba Türbesi, Çukurcuma Caddesi ve Antikacılar, TomTom Sokağı, İtalyan Lisesi ve Fransız Mahkemesi,Tophane Meydanı, Kılıç Ali Paşa Cami, Nusteriye Cami, Galata Port... Ve yol boyunca daha nice yapı ve hikayeler...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder