KUZGUNCUK








Mahalle kültürünün olduğu semtlerden birisi Kuzguncuk. Üsküdar’a bağlı olup; ağaçlarının yeşili, boğazın mavisi, renkli evleriyle İstanbul’un ruhu olan semtlerinden biri. İki katlı renkli binaların süslediği sokakları, üç farklı dine ait ibadethaneleri, kitapçıları, kafeleri,İstanbul içinde kalan sayılı bostanlardan birine sahip olması ile Anadolu yakasının gezilecek semtlerinin ilk sıralarında yerini almıştır. Her bir sokağı sakinlik ve huzur dolu olan Kuzguncuk, aynı zamanda Can Yücel, Rıfat Ilgaz ve Oktay Rıfat gibi pek çok şair ve yazara da ev sahipliği yapmıştır.





Kuzguncuk, güzelliğini farklı kültürleri bir arada yaşatabilmesinden alıyor. Farklı dinlere ait ibadethaneler bazen yanyana bazen sırt sırta Kuzguncuk sokaklarında sizi karşılıyor. Kuzguncuk mahallesinde 3 kilise, 2 camii ve 2 sinagog var. Sahil yolunda Ermeni kilisesi olan Surp Krikor Lusaveriç Kilisesi ile Camii’yi yan yana görebilirsiniz. Kuzguncuk’un ana caddesi olan İcadiye Caddesi üzerinde Kuzguncuk Ayios Pandelimon Rum Ortodoks Kilisesi bulunuyor. Pazar günleri, ayin zamanlarına denk gelirseniz girip gezebilirsiniz.



Ayios Pandelimon Rum Ortodoks Kilisesi 


Son dönemde özellikle fotoğraf kulüplerinin yoğun ilgisini çeken Kuzguncuk, düğün fotoğrafı çekimlerinin de popüler noktalarından biri olmuştur. Bu durumdan bir hayli şikayetçi olan Kuzguncuk sakinlerinden bazılarının, evlerinin önüne 'fotoğraf çektirmek yasaktır' tabelaları koyduğuna şahit olabilirsiniz. 



KUZGUNCUK KAPI NOTU


Kuzguncuk’u Kuzguncuk yapan detayların en önemlisi kuşkusuz mahallede bulunan bakımlı Osmanlı evleri. Uryanizade Sokağı; evleri ile Kuzguncuk’un önemli bir sokağı. Özellikle sarı evin önü her daim kalabalık. Sahil yönünden Kuzguncuk’un içlerine doğru ilerlediğinizde solunuzda kalan, cumbalı ahşap Osmanlı evleri ile dolu tarihi sokaklardan biri.








Kuzguncuk Bostanını ziyaret etmek isterseniz İcadiye Caddesi’nden devam ederek bostanın girişine ulaşacaksınız. Kuzguncuk Bostanı halka açık bir alan. Burası için Üsküdar Belediyesi harika bir düzen getirmiş. Parsellenen toprak alanları kura ile belirlenerek Kuzguncuk sakinlerine yıllık olarak dönüşümlü bir şekilde veriliyor, vatandaşlar da bu bostanda dilediği gibi ekim yapabiliyormuş. Bostan ziyarete açık. Ayrıca okullara da bostanın bazı bölümleri , öğrencilerin meyve ve sebzeleri tanıması  doğa ile iç içe olmaları için kullanılmaktadır.










Buraya gelmişken Kuzguncuk Bostanı arkasında kalan Simitçi Tahir Sokağı'nın meşhur evlerinin fonda bulunduğu bu klasik fotoğrafı çektirmeden de olmaz.
Kuzguncuk’un en güzel taraflarından biri evleri ve köşkleri. Bugüne kadar çıkan yangınlarda çok büyük oranda zarar görse de aslına uygun şekilde restore edilebildiği için Kuzguncuk halen nostaljik yanını koruyor.




İcadiye, Kuzguncuk’un ana caddesi. Yani, sahilden karşıya geçip, sağ köşedeki Dilim Pastanesi’nden yukarı doğru yürüyeceğiniz yer. Birçok kafenin, restoranın, kitapçı, galeri, fırın vb. yer bu cadde üzerinde. Bahar aylarında ve özellikle yaz mevsiminde, İcadiye’nin sağını solunu kaplayan  dev ağaçlar bu caddenin en güzel süsü. İcadiye Caddesi Kuzguncuk’un ana caddesi olsa da Simitçi Tahir Sokak, Üryanizade Sokak, Tahtalı Bostan Sokak, Berberoğlu Sokak, Bamyacı sokak ve Perihan Abla Sokağı pek çok eski evi ile görülmeye değer. 










Kuzguncuk’taki bir başka manzara noktası ise Bamyacı sokağın sonunda yer alıyor. Boğazın 180 derece görebileceğiniz bir açısı var.


Bamyacı sokağın sonu





Meşhur Marko Paşa’nın mezarı eski Rum mezarlığındadır. Kuzguncuk bostanın yanındaki sokaktan yukarı tırmanılarak çıkılıyor . İnci Çayırlı sokağın devamında  ki  yokuşun sağında mezarlığın girişini göreceksiniz. Mezarlık görevlisine mezarın tam yerini sorabilirsiniz. Marko Paşa Padişah Abdülaziz’in doktoru olarak bilinen 1824-1888 yılları arasında yaşamış Rum bir doktordur. Marko Paşa ayrıca Paşalık rütbesine yükselen ilk doktor olarak bilinmektedir. Marko Paşa’nın Yalısı ise bugün Kuzguncuk İlkokulu olarak hizmet vermektedir. 





Kuzguncuk’un bir başka güzelliği de semtin AVM’lere direnen minik, rengarenk vitrinli esnaf dükkanları, bakkal ve manavlarıdır. Burada öyle kocaman marketler filan yoktur, o küçük dükkanların önünde oturup sohbet eden güler yüzlü semt sakinlerini görebilirsiniz.
Kuzguncuk’ta gezilecek görülecek yerler listesini daha da uzatılabiliriz ama bence en güzel olan kısmını; ara sokaklarına dalıp biraz dik olan sokakları yürüyerek keşfedin. Hafta sonları genellikle çok kalabalık oluyor, hafta arası ziyaret etmeniz tavsiye olunur. Anılarınıza değer katacağınıza inanarak bu şirin boğaz köyünü ziyaret edin.














1 yorum:

  1. Emeğine sağlık...Kuzguncuk sokaklarını güzel fotoğrafların ve anlatımın ile bir kez daha gezdim. Umarım tekrar birlikte gidip gezebiliriz.

    YanıtlaSil