IZNIK






 

Pandemi sonrasında eşimle ilk seyahatimizi İznik'e yaptık. Daha önce fotoğraf ve gezi grupları ile 4 kez Iznik'e gitmiştim. Bu gezimizde beldenin etrafındaki surları ve kapıları detaylı olarak gezdik. Iznik'i tepeden gözlemleyebildik. Göl kıyısındaki güzel kafeleri,yürüyüş yollarını keşfettik. Kısacası tarihe ve yeşile doyduk. Zeytinimizi,zeytinyağımızı,köy ekmeğimizi aldık. Sonuç olarak günübirlik gezi olarak size önerebileceğim yerlerin en üst sırasına İznik'i  yazdım.

İznik, İznik gölü kıyısında kurulmuş Bursa'nın bir ilçesidir. Selçuklular ve Bizanslılar döneminde başkentlik yapmış, çok sayıda tarih ve kültür eserini barındırır. İznik, hem Hristiyanlık için hem de sonrasında Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir merkez olmuş. Bu nedenle İznik'te pek çok tarihi eser, cami, medrese, türbe gibi önemli yapılar bulunuyor. 
İznik'e girince ilk olarak Ayasofya Camisini görürsünüz. Osmangazi İznik'i feth ettikten sonra burasını kiliseden camiye çevirmiş. 2007 yılında yapılan restorasyon sonrası günümüzdede cami olarak hizmet vermektedir.





İznik eski şehri surlarla çevrili, altıgen olarak yapılmış olan surların uzunluğu yaklaşık 5km. Surların bir kısmı hala oldukça sağlam, bir kısmı da restorasyon görmüş. Helenistik dönemde inşaatına başlanmış olan surlar, Roma ve Bizans dönemlerinde yenilenerek günümüze kadar ulaşmıştır. 




İznik'te günümüze kadar gelen surlar; ana surlar,ön surlar,hendekler ve kapılar olmak üzere dört ayrı bölümden meydana gelmiştir. İznik’e giren 4 ana kapı bugün şehrin sembolleri haline gelmiştir. Kentin ayakta kalabilen en görkemli kapıları;


  • İstanbul Kapı: şehre İstanbul yönünden gelirken göreceğiniz ilk surlar ve ilk kapı,Restorasyon devam ediyor.
  • Lefke Kapı; Şehrin kuzeyinde kalan ve şu an en iyi durumda olan, vakit ayırıp ziyaret etmenizi önereceğim kapı,
  • Yenişehir Kapı,Iznik'ten Yenişehir ve Bursa yönüne giden yolun başındaki kapıdır.
  • Göl Kapı ise yıkık durumda.Sadece tabelası mevcut



Kapılara dikkat edince birbiri ardına üç katman olduklarını farkedersiniz. Kente
saldıran düşmanların üç katmanlı duvarları ve kapıları aşmaları gerekiyormuş.


İstanbul Kapı

Unesco tarafından geçici miras listesine alınan İstanbul Kapı'nın restorasyonu için 4.5 milyon TL harcanacakmış.


Yeşil Cami


Yeşil Cami, Candarlı Halil Hayrettin Paşa tarafından 1378-1390 yılları arasında yaptırılmış. Bu cami İznik kentinin en görkemli eserlerinden biri. Caminin içi dışı mermerler ile kaplıdır. Pencere çevreleri süslemelidir. Mihrapta zengin bir taş işçiliğini görebilirsiniz. Yeşil Cami’nin mimarı Hacı Bin Musa’dır.


Yeşil Cami





Göl kıyısında bolca çay bahçesi, otel ve restoranlar bulunuyor. Piknik yapabilir, kamp yapabilir, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca İznik Gölü’nde gün batımı muhteşemdir.


İznik Gölü

İznik çinisiyle, zeytiniyle, tarihiyle,gün batımı ile dört mevsimi de güzel olan bir beldedir. İznik'de çiniciliği yaşatmak amacıyla bir çok atölye bulunmaktadır. Atölyelerde uygulamalı çinicilik dersleri verilmektedir. Süleyman Paşa Medresesi atölyelerinden alışveriş yapabilisiniz.



Abdülvahap Sancaktari Tepesi


İznik Gölü’nü yukarından izlemek için çıkacağınız en yakın tepe, Abdulvahap Sancaktari Türbesi'nin bulunduğu tepedir. Tepeye çıktığınızda çeşitli  fotoğraf gruplarına rastlayabilirsiniz. Buradaki tesisten yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Biz de Abdülvahap Sancaktari tepesine çıkıp etrafı seyre daldık ve bol bol fotoğraf çektik. Bizi burada etkileyen şey tepeden izlediğimiz İznik şehir merkezi ve İznik Gölü manzarası oldu. Buraya son yaptığımız gezide keşfedebildik.




İznik’in sembolü haline gelmiş İznik Gölü Marmara Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölüdür. Gölü besleyen Karasu ve Sölöz akarsularının bulunduğu bölgelerde deltalar ve sazlıklar bulunmaktadır. Çevresinde kamp yerleri, piknik alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları, sosyal tesisler ve oteller bulunan göl, yüzmeye elverişlidir.


İznik Gölü

Göl üzerinde kano veya kayığa binilebilmekte, deniz bisikleti ve tekne turu gibi faaliyetler yapılabilmektedir. Hafta sonu gezmek ve huzur bulmak için tercih edilebilecek önemli bir dinlenme alanıdır.




2014 yılında havadan çekilen fotoğraflar sayesinde İznik Gölü içerisinde fark edilip daha sonra yapılan araştırmalar neticesinde 2 bin yıllık bazilika olduğu keşfedilen yapıdaki su altı kazıları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. İznik su altı Bazilikası dünyanın en önemli 10 arkeolojik buluşundan birisi olduğu söylenmektedir.




İznik Roma Tiyatrosu


İZNIK'TE GEZİP GÖRÜLECEK YERLER

  1. İznik Gölü
  2. Ayasofya Müzesi ve Camii
  3. Abdülvahip Tepesi ve türbesi
  4. Yeşil Camii
  5. İznik Müzesi
  6.  Tarihi Kapılar
  7. Roma Antik Tiyatrosu
  8. Beştaş
  9. Berberkaya Mezar Anıtı
  10. Taş Köprü
  11. Şeyh Kutbettin Camii
  12. Eşrefzade Camii
  13. Hacı Özbek Camii
  14. Mahmut Çelebi Camii
  15. Yakup Çelebi Zaviyesi ve Türbesi
  16. Kızgızlar Türbesi
  17. Sarı Saltuk Türbesi
  18. Davud-el Kayseri Türbesi
  19. Alaadin-i Mısri Türbesi
  20. Çandarlı Halil Hayreddin Paşa Türbesi
  21. Eşref Baba Türbesi
  22. Süleyman Paşa Medresesi
  23. II. Murat Hamamı
  24. Sansar Vadisi 
  25. Tacir Kanyonu
  26. Hayrettin Paşa Medresesi
  27. Orhan Gazi Hamamı
  28. Ayatrifon  Church
  29. Koimesis Church




İznik Gölü




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder