İzmir'in köyleri-ÖDEMİŞ







İzmir çevresinde gezilecek yerler listesinde yer alan (yöresel ürünler ve kadın el sanatları pazarı, Yıldız Kent Arşivi, Bedia Akartürk Sanat Müzesi gibi gezilebilecek yerlere sahip olan ) Ödemiş’te, ayrıca tarihi Arasta Çarşısı, Kent müzesi, Bozdağ Kayak Merkezi, Gölcük, Ovakent, Birgi gibi keyifle ziyaret edilebilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. İlçenin köylerinde yer alan dar sokakları, eski cumbalı evleri ve şelaleleri ise ayrı bir güzelliktir.

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip; köftesi, patatesi ve tütünüyle ünlü Ödemiş’in tarihi yaklaşık 5.000 yıl öncesine kadar uzaniyor. Anadolu medeniyetlerinden Luvi kavminden bu yana çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış. Özellikle Milli Mücadele’de gösterdiği kahramanlıklarla, bu yöre ve insanları tarihte yerini almıştır.




Ödemiş’te Ne Yapılır?

Ödemiş’te yapılacak şeyler ve görülecek yerler her kesime hitap ediyor. Gastro turizmden , doğa yürüyüşüne, arkeolojiden, kayak turizmine kadar bir çok ilgi alanına göre yer mevcut. Ticaretin hala aktif olarak hissedildiği arastada 150 yıllık binalar ve hanlar arasında bakır, metal , dokuma işçilerini görebilirsiniz. Ödemiş, zamanında ipek ve pamuk üreticiliğinden gelen alışkanlıkları ile kadın el sanatlarında ilerlemiş. Bugün ise dantel, iğne oyası, kanaviçe gibi Ödemişli kadınların yaptığı el işleri Kadın El Sanatları Pazarı’nda satılıyor.


Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

 2012 yılında açılan müze, eski Keçeci Hanı ve Yıldız Oteli‘nin binasının yerine yapıldı. Müze konsept olarak 20. yüzyıldaki sokak, toplum ve aile yaşantılarını gösteren ayrıca Ödemiş değerlerine ışık tutan herkesin ilgisini çekecek oldukça değerli bir arşiv. Kesinlikle görülmeli.




Ödemiş Ulu Camii

Ödemiş Ulu Camii

Ödemiş Arastası Büyük Camii (Ulu Camii) yanında ve çevresinde kurulmuş. Ödemiş Ulu Camii 1702’de Yenice Köyü Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yaptırılmış. Camideki direkler ağaçtan yapılmış. Sol üst tarafta ise kuş sarayı bulunuyor. 1852’de büyük bir yangın geçirmiş. Ödemiş Merkez Abdi Ağa Camii (Ekin pazarı Camii) ile Gürcü zade (Küçük Camii) Camileri Ödemiş Arastasını çevreleyen diğer camiler.


Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı


Arasta, bir eksen üzerinde, sağlı solu dizilmiş dükkanlardan oluşan Osmanlı çarşı yapısına verilen isim olarak biliniyor. Tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı, Osmanlı döneminin açık arasta türünün ender örneklerinden biri. 3 cami arasında ve 17 hanın ortasında yer alan çarşı, ticari bir merkez konumunda. Osmanlı’nın son dönemiyle Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık eden arasta, işgal döneminde müftü ve imamın gayretleriyle yakılmaktan kurtulmuş. Arasta çarşısı birinci derece SİT alanı. 
Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş el zanaatlarının da görülebileceği arasta çarşısında iğneden ipliğe, aranan her şeyi bulmak mümkün. Semerci, keçeci, kalaycı, tenekeci, sepetçi, nalıncı, sandalyeci, zanaatkarları zamana karşı direniyor. 

Tayyare parkı

Merkez parkı olarak da anılan park, Tayyare Anıtı ile bilinmektedir. Gerçek uçak anıtı 1930'lu yıllarda Ödemişlilerin Türk Hava Kurumu'na armağan ettiği 7 uçak anısına dikilmiş olduğu bilinmektedir. 

Ne Yenir?

Töngül pide ve ayran. Olmazsa olmaz, yemeden sakın ayrılmayın. Biz de yedik. Tadı lezzetli. Bu kadar ucuza ilk defa pide yedik. Yemenizi tavsiye ederim.
Bunun dışında: Ödemiş yöresinde, özellikle “kumpir” yapılan büyük-iri tür patates yetiştiriliyor. Kebabı Hurşit’te yemenizi öneririm. Ancak, öğleden sonra 3-4 civarında kebap bitiyor. Evet, bir çeşit tereyağlı köfte olan bu kebabı da mutlaka denemelisiniz. Ödemiş köftesini ilçenin her yerinde yiyebilirsiniz. 
Atom , Keskinel, Gonca Kebap, Hurşit ve Dostol bize tavsiye edilen yerlerden. Tayyare Parkı’nın arkasındaki cadde üzerinde yer alan Dostol Kebap favorimiz.


Ödemiş’in Neleri Meşhur? 

Bu kadar lezzetin dışında ilçeye uğradığınızda tatmanız ve satın almanız gereken başka lezzetler de var.
Görgen’den süt ürünleri, Ecem Unlu Mamüller’den tereyağlı kurabiye, ilçe girişindeki fırınlardan Ödemiş Kıtırı ve Ödemiş Patatesi alabileceklerimiz arasındadır.



Ödemişliler tarafından yazın serinlemek amacıyla ziyaret edilen Gölcük Gölü çevresi yaklaşık 5 km parkura sahip. Göl kenarında birçok cafe mevcut. Günü birlik turlar hafta sonu Manisa ve İzmir’den buraya gelmektedir.


Gölcük  Gölü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder